MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
- 250 g szpinaku
- 200 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego (ja wybrałam penne)
- 3-4 ząbki czosnku
- 150 g sera pleśniowego o wyrazistym smaku, ja wybrałam gorgonzolę
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
1. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
2. Opłukać szpinak i usunąć ogonki liści. Posiekać drobno czosnek. Ser pleśniowy pokroić w kostki.
3. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić go. Szpinak podsmażać na niewielkiej ilości oliwy (wolny ogień) aż zmieni kolor. Dodać czosnek, doprawić solą (nieznacznie, jeśli wybrany ser pleśniowy jest dość słony), pieprzem i gałką (ja dodałam jej trochę więcej niż podaje przepis, ale myślę, że zależy to od upodobania).
4. Na patelnię wrzucić ser. Mieszać do momentu jego rozpuszczenia.
5. Dodać makaron i całość dusić ok. 2 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz