sobota, 2 marca 2013

Pieczone jabłka z bakaliami na pożegnanie zimy.

Pieczone jabłka, tak jak grzaniec czy szarlotka, należą do tych smaków, które nieodzownie kojarzą mi się z długimi (zimnymi!) jesiennymi wieczorami, kocem na grzbiecie i melancholijnym spoglądaniem w okna. Pomyślałam, że miło będzie właśnie tym przepisem zakończyć mroźny sezon (u mnie dziś drugi w tym roku dzień słonecznych rozbłysków i orzeźwiającego powietrza).
Jabłka można uzupełnić różnymi bakaliami, przetworami, miodem - wedle uznania. Moja wersja to orzechy włoskie i rodzynki.

  PIECZONE JABŁKA Z BAKALIAMI  



Składniki dla 2 łasuchów :)
  • 4 wydrążone jabłka
    Wybierzcie takie jabłka, które są dość soczyste. Do pieczenia polecam odmianę ligol - nie jest twarda (czyli nie wymaga dodatkowego pieczenia), ale też na tyle soczysta, by szybko się rozpaść.
 nadzienie:
  • 2 łyżki rodzynek, najlepiej małych
  • maa garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki startego cynamonu
  • szczypta imbiru

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
2. Orzechy siekamy, mieszamy z rodzynkami, masłem i miodem oraz cynamonem z imbirem.
W wydrążone otwory wkładamy nadzienie.
3. Jabłka pieczemy 30 minut na wysmarowanej masłem blasze. Gotowe!
Jest to czas orientacyjny, właściwie każda odmiana jabłka wymaga innego czasu pieczenia. Polecam przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ta na całej grubości jabłka wchodzi bez oporu - jeśli tak, oznacza, że miąższ zamienił się w delikatny mus i jabłka są gotowe. Nadmierne przypieczenie jabłka kończy się jego rozpadnięciem, ale ma to konsekwencje tylko wizualne :)

Poniżej kolejne etapy i mój sposób drążenia :)
Nadzienie.
Jabłuszko :)
Jabłuszko przekrojone na pół.
Drążenie.
Wypełnienie nadzieniem.

       CZY RODZYNKI SĄ ZDROWE?       
Ostatnio zostałam zapytana przez kuzynkę, czy rodzynki są zdrowe. Owszem, proces przetwarzania rodzynek nie jest szkodliwy dla składników świadczących pozytywnie na rzecz winogron (pozostawia nawet antyoksydanty i to w znacznie stężonej ilości w przeliczeniu na porcję). Rodzynki zawierają błonnik, przede wszystkim dostarczają potasu (regulującego gospodarkę płynów organizmu, a tym samym wpływającego pozytywnie na ciśnienie, trawienie oraz skutecznie odkwaszającego) i boru (wspomagającego mięśnie, przede wszystkim zaś chroniącego od zwyrodnień stawów).
Jedynym niebezpiecznym składnikiem w rodzynkach mogą być siarczyny (dla zachowania koloru i smaku w trakcie suszenia) dla uczuleniowców, którzy powinni wówczas zaopatrzyć się w wersję bio rodzynek.
Na rodzynki uważać powinny także osoby odchudzające się, ponieważ zawierają stężoną ilość cukru (choć wciąż zdrowego) i kalorii, jednak jako sporadyczny dodatek smakowy na pewno nie będą psuły wagowych planów.

  ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI JABŁEK 
Jeśli chodzi o jabłka - nikt nie ma chyba wątpliwości, że to bogactwo cennych składników odżywczych. Zawdzięczać możemy im m.in. regulację pracy układu trawiennego i pomoc w zgubieniu kilogramów i redukowaniu złego cholesterolu dzięki obfitości cennego błonnika oraz witamin z grupy B. Bogactwo antyutleniaczy, przede wszystkim witaminy C, chroni przed chorobami, przede wszystkim rakiem, oraz usuwa z organizmu szkodliwe toksyny (wolne rodniki)

Anglosasi mówią nawet, że an apple a day keeps the doctor away. Tym samym życzę na zdrowie i zostawiam Was z tym pysznym i zdrowym pomysłem na słodki deser w odchodzącą zimę.

Źródła: livestron.com, fitday.com, organicfacts.net, nutrition-and-you.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz